Wat is coaching?

Misschien heb jij wel eens overwogen om een coach te zoeken. Maar wat is coaching eigenlijk?

Daarover zijn de meningen verdeeld. In onderstaande video een korte visie op wat coaching zou kunnen zijn. Coaching gaat over samen zoeken, samen niet-weten en in dialoog over wie je bent, waar je staat en wat je wilt. Coaching is niet sturend, maar geeft jou inzicht om zelf (weer) te sturen.

Dat is het verschil met een mentor. Een mentor kan sturen, een goede coach zal dat waarschijnlijk niet doen. Een coach adviseert ook eigenlijk niet. Want daarmee ontneemt de coach jou mogelijk een zeer waardevol leermoment. En ook coaches hebben de wijsheid niet in pacht.

Coaching kan gaan over jouw loopbaan, je relatie(s), je gezondheid. Het kan gaan over omgaan met boosheid, verliesverwerking. Over weer leren voelen, je intuïtie hervinden en weer leren vertrouwen. (als kind doen we niet anders..)

Coaching definitie

Wat is coaching? ‘Coaching is een vorm van persoonlijke begeleiding, waarbij een coach samen met de coachee op onderzoek gaat. Op basis van gelijkwaardigheid, niet sturend maar nieuwsgierig. Waarbij de verantwoordelijkheid bij de coachee blijft liggen.’

Je habt verschillende coaching stijlen. De ene coach gebruikt humor, de ander is meer theoretisch. Coaches kunnen allerlei (non)verbale interventies inzetten. Paarden, muziek, dans, gesprekstechnieken en ook vechtsport.

Wij zijn natuurlijk gek op vechtsportinterventies, maar hebben veel meer in onze rugzak. Zo gebruiken wij veel uit psychomotorische therapie, systemisch werk, transactionele analyse, RET en ACT.

Hieronder zie je ons model voor coaching, De BOKScoaching methode©.

Wat is coaching stijlen coaching gesprek vormen van coaching

Vormen van coaching

Wij geloven in de kracht van ervaringsleren. Daarom bewegen wij veel met mensen, boksen natuurlijk, maar ook veel andere werkvormen. We werken themagecentreerd, dus niet zozeer de vorm, maar jouw vraag is leidend voor de aanpak. Denk aan thema’s als:

  • loopbaan, outplacement
  • boosheid, verdriet
  • relaties, scheiding
  • je plek innemen
  • (persoonlijk) leiderschap

Hoe wij werken

Er zijn veel coaching modellen, wij hebben deze rijkdom geïntegreerd in ons model.

Omdat wij geloven in een soort “open source” model, waarin we wel een kader geven, maar niet een dogma creëren.

Wij kunnen op vrijwel elke competentie coachen, omdat we een breed team aan professionals hebben. Allemaal met een hart voor vechtsport en hun medemensen. Maar allemaal op een andere plek, en vanuit een ander perspectief.

Zo is Wiebren GZ Psycholoog, in Friesland. En Evertine is systeemtherapeut in Amersfoort en Zwolle, en Karina is coach en jongerencoach met een boksschool in Amsterdam.

Al onze mensen zijn minimaal HBO opgeleid, en hebben daarnaast een hele strippenkaart aan cursussen en opleidingen gevolgd.

Wil je met ons samenwerken?

Wij kunnen jouw coach zijn! Maar ook op andere manieren je samenwerkingspartner.

Zo leiden wij mensen op in onze Academy. Daarin hebben we een cursus aanbod waarmee we professionals opleiden om vechtsport verantwoord en effectief in te zetten als leerinterventie.

Want gewoon lekker boksen en er even over kletsen, dat doe je maar in de sportschool.

Bij ons kom je om echt aan de slag te gaan met je persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Want wat ons betreft: Dát is coaching.

Coaching

Wil jij groeien in persoonlijk leiderschap? Ga dan voor een coachtraject over jouw persoonlijke ontwikkeling bij één van onze coaches.

Therapie

Als je met trauma’s rondloopt, en daarvoor geholpen wilt worden, kom je bij één van onze therapeuten terecht. Neem via deze knop contact op, dan maken wij een match.

Academy

Wij leiden therapeuten, coaches, psychologen en trainers op om vechtsport gericht in te zetten als leerinterventie. Wil jij bokscoach worden? klik hier