Wat is boosheid eigenlijk?

Voordat we erin duiken laten we stilstaan bij een simpele maar belangrijke vraag: wat is boosheid?

Boosheid is vaak een reactie op onrecht en onmacht. Onrecht dat je ziet gebeuren om je heen en het raakt je. Of het onrecht dat jou is aangedaan, recent of langer geleden. Onmacht: iets willen doen, maar je kunt het niet (meer).

Boosheid is één van de vier basisemoties. In lichte, effectieve vorm kan boosheid gedrevenheid zijn, concentratie, irritatie, daadkracht. Boosheid is in milde vorm heel effectief: het geeft de energie om dingen voor elkaar te krijgen.

Kortom: Boosheid is meestal een reactie op het ontbreken van rechtvaardigheid.

Vaak is automatische (onbewuste) antwoord op de vraag wat boosheid is: een negatieve emotie.

Maar emoties zijn neutraal. Een emotie kan niet positief of negatief zijn. Het is een signaal van iets negatiefs. Als je ‘ok’ bent met je eigen boosheid kun je op zoek naar wat er achter zit. Welke behoefte is er in de knel?

Waarom ben je eigenlijk boos? En ben je altijd boos op iedereen, hoe is dat ontstaan?

Stop met oordelen over jezelf en je eigen boosheid.

wat is boosheid filler 4 wolken boosheid kwijtraken boosheid therapie omgaan met boosheid van anderen opgekropte woede boosheid verwerken woede uitbarstingen volwassenen boosheid beheersen altijd boos op iedereen

Waarom is boosheid zo beladen?

Omdat de oorzaken en de gevolgen van boosheid vaak destructief zijn geweest. Het gedrag dat wordt veroorzaakt door boosheid kost relaties, auto’s, vrede.. Soms een strafblad.

Doordat boosheid wordt veroorzaakt door ‘slechte dingen’. En doordat mensen ‘slechte dingen’ gaan doen door hun boosheid.

Dit maakt dat mensen bang zijn voor boosheid. Bang dat als je eenmaal écht boos worden, ze een woede uitbarsting krijgen. En bang zijn voor je eigen boosheid, maakt dat je het wilt wegstoppen. Waardoor je opgekropte emotie krijgt.

Ook vinden we boosheid primair of kinderachtig. Uitbarstingen zijn voor peuters, niet voor “grote mensen. Woede uitbarstingen bij volwassenen gebeuren vaak buiten het gezichtsveld van collega’s.

Vaak is er een overlap tussen boosheid en verdriet. Boosheid is voor veel mannen een maskeremotie om hun verdriet te verbergen. Daarom: ga aan de slag boosheid en verdriet verwerken. Soms is het stress, of werkdruk, maar soms is verdriet de oorzaak woedeaanvallen.

Je kunt boosheid kwijtraken. Onderaan dit artikel zie je de stappen die daarbij horen. Het begint ermee dat je stopt met verzet tegen je eigen emotie. Misschien denk je: “Ik heb zoveel woede in me, dat gaat niet goed komen…”

Dit horen we echt vaak. Maar is niet helemaal terecht. Meestal is emotie goed te reguleren. Met goede begeleiding in het proces, kun je boosheid loslaten en meer rust ervaren.

Als je nu al denkt: “Ja maar, dat lukt me nooit alleen.” Klik dan hieronder voor begeleiding in omgaan met boosheid.

wat is boosheid filler 126351 strand wolken boosheid kwijtraken boosheid therapie omgaan met boosheid van anderen opgekropte woede boosheid verwerken woede uitbarstingen volwassenen boosheid beheersen altijd boos op iedereen

Mag jij boos zijn van jezelf?

Hoe zit het bij jou? Mag jij boos zijn? Heeft jouw emotie de ruimte? Of heb je last van opgekropte woede? Heb je last van woede uitbarstingen?

Het meest vervelende daaraan is dat meestal je boosheid niet zichtbaar is bij degene om wie het gaat. Irritatie van je werk neem je mee naar huis.

Het is meestal degene bij wie je zo vertrouwd bent dat jij je durft te uiten. Dat heeft vaak de vorm van woede uitbarstingen als je thuis bent.

Daar kun jij wat aan doen.

Stappen in het omgaan met boosheid

  1. Stop je verzet. Verzet tegen emotie, houdt die emotie in stand en kost ongelofelijk veel energie. Het kost je zoveel energie om al die boosheid te onderdrukken. Laat los, stop je verzet en omarm je boosheid. Je hebt er namelijk goede redenen voor. Anders was je niet boos. Ook de Dalai Lama heeft een boek geschreven: ‘Wees boos

Zolang jij je verzet tegen je boosheid, hou je hem vast en ontstaat opgekropte woede.

  1. Maak contact met je eigen boosheid. Door iets te doen waardoor je getriggerd wordt. Houthakken, gras maaien, een schuurtje slopen (tip: met toestemming.. 🙂 ). En natuurlijk sporten: boksen, crossfit, voetbal. Vind een vorm van ontlading, zoek een vorm van expressie die bij je past. Dan kan ook artistiek zijn: klei, schilderen of dans.

Door er contact mee te maken en het te uiten, maak je het lichter. Zo kun jij je boosheid kwijtraken.

  1. Vergeef de ander, vergeef jezelf. Dit is een proces. Spreek het regelmatig hardop uit. Maar: je kunt iemand waar je niet boos op bent, niet vergeven. Schrijf op, op wie je boos bent en waarom. Denk hier elke dag even aan, en zeg hardop: Ik vergeef je.
  2. Ontlading voorkomt ontploffing. Door gezonde vormen van ontlading regelmatig in te bouwen in je week- en maandritme voorkom je ontploffing. Door regelmatig iets fysieks te doen, ontlaad je de emotie en voorkom je een woede uitbarsting. Je zou kunnen zeggen: wil je boosheid beheersen? Zorg dat je boosheid ontlaad en zo los laat.

wat is boosheid overwinning en vrede wolken boosheid kwijtraken boosheid therapie omgaan met boosheid van anderen opgekropte woede boosheid verwerken woede uitbarstingen volwassenen boosheid beheersen altijd boos op iedereen

Wat jij kunt doen aan jouw boosheid

  1. Onderzoek je oorzaken van boosheid. En geef invulling aan de stappen die je net gelezen hebt. Zoek een maatje waarmee je kunt delen dat je aan het werk bent met je boosheid.
  2. Oefen met vergeven. Niet alleen voor die ander, maar ook voor jezelf. Boos zijn is ok, bitter zijn is waardeloos.
  3. Laat je begeleiden door een professional die dit ontwikkelproces met jou kan versnellen. Wij hebben verschillende therapeuten en coaches die hier echt heel goed in zijn. Klik hieronder op de knop of neem contact op.