1. Opladen is niet hetzelfde als niks doen

Opladen doe je uiteraard door rust. Maar ook door dingen doen waar je energie van krijgt. Voor de één is dat beweging, voor de ander iets creatiefs, schilderen, theater, dans. Ben je extravert? Dan laad je op onder de mensen, gezelschap geeft je energie. Introvert? Zorg voor alleen-tijd. Thee, bank en boek. Geniet.

Wil je jouw hoeveelheid energie gezond houden? Wissel inspanning af met opladen. Opladen doe je in twee versies: rust en energie gevende activiteiten.

2. Meer inspanning betekent niet meer of beter resultaat

Dit is een collectieve denkfout. Harder werken is beter. Soms is een focusverschuiving wat je nodig hebt om tot beter resultaat te komen. Niet harder werken, maar je aandacht beter richten. Als leidinggevende is het soms de kunst om niet alles naar je toe te trekken. Durf andere hun fouten te laten maken. Bedenk steeds bij wat je doet: is dit input gericht? Of gericht op resultaat? Stap uit de collectieve reflex van hard werken, ga voor hard resultaat.

3. Ontwerp je ideale dag- en weekritme

Je leeft lang niet altijd dit ideale ritme. Maar door je ideale dag- en weekritme uit te denken, is de kans groot dat je er vaak dichtbij in de buurt zit. Bedenk eens: als alles mee zit, hoe wil jij dan het liefst dat je week eruit ziet? Hoeveel momenten voor jezelf, sport, vrienden, gezin?

4. Vergroot je energiebatterij

Vergroot je batterij. Denk aan ouderwetse Nikkel-Cadmium batterijen, die moest echt leeg zijn voordat je ze ging opladen. Als ze niet echt leeg waren, verkleinde de capaciteit. Dit werkt ook ongeveer zo voor de menselijke energie. Zoek een fysieke uitdaging waarbij je af en toe de grens opzoekt. Dat kan intens en rustig. Zware krachtsport, of lang wandelen. Je fysieke en mentale energie gaan hand in hand. Train je lijf, verbeter je brein. Lees daarover eens werk van Erik Scherder.

5. Sporten niks voor jou?

Dit hoor ik heel vaak. Ik denk dat je dan gekozen hebt voor de verkeerde sport. Denk eens na: wil je in een team, of alleen sporten? Wil je duursport doen? Fietsen, (hard)lopen, rustig zwemmen. Of explosieve (kracht)sport? Boksen, crossfit, gewichtheffen, squash. Zoek je training of liever een spelletje? Er is aanbod genoeg, met de juiste begeleiding is er ook voor jou iets waar je lol in kunt krijgen! Lol krijgen in sport kost tijd, gun jezelf dat.

6. Plan je ontspanning

Kijk eens in je agenda, meestal staat dat vol met activiteiten. Staat er ook een blok ‘niets doen’? Als je niet oppast slibt alles dicht. Je bent altijd bezig met ‘iets’. Maar waarmee eigenlijk? Als je tijd inplant om echt niks te doen, heb je meer focus. Dit maakt je veel productiever.

Als we meer tijd zouden besteden aan nadenken over wat we doen en minder tijd verspillen aan ‘bezig zijn’, zijn we veel effectiever.

effectiever omgaan met je energie Bokscoaching berend oosterhuis coaching training

7. Leer je lichaam kennen

Vaak hoor je dat luisteren naar je lichaam belangrijk is. Voorwaarde daarvoor is wel dat je de lichaamssignalen leert herkennen. Wat voel je bij stress? Kun je in je lijf aanwijzen waar je een ‘ongemakkelijk’ gevoel ervaart? Een manier hiervoor is sporten maar ook meditatie of haptonomie. Zowel in actieve als in rustige toestand ontwikkel je een sterker lichaamsbewustzijn.

8. Gun je brein rust

Heel simpel, leg je telefoon op tijd weg ’s avonds en laat hem liggen tot na het ontbijt bijvoorbeeld. Want: Is het écht nodig dat je alvast even alles checkt..? Wees zuinig op je mentale energie, verspil dit niet aan social media.

Wil je (nog) beter slapen? Lees ’s avonds een boek, na 21.30 geen schermen meer, geen koffie na 16.00.

9. Stop met energielekken tolereren

Vaak tolereren we dat sommige dingen ‘nou eenmaal’ energie kosten. Maar kun je er echt niks aan doen? Wat levert je meer op? Een conflict en een energielek minder, of aardig gevonden worden en doorgaan met dingen waar je niet gelukkig van wordt?

Vaak als je eenmaal besloten hebt om iets dergelijks eindelijk eens aan te pakken. Denk je achteraf: “Was dat nou zo moeilijk?”. Wees milder voor jezelf, stop met jezelf weg te cijferen.

Meer weten over je energie? Hoe dit onderdeel is van persoonlijk leiderschap? DOWNLOAD het ebook!

[social_warfare buttons=”Facebook, LinkedIn, Twitter”]