1. Persoonlijke groei komt door ervaring

Over Persoonlijke groei is ontzettend veel informatie beschikbaar. We zullen een aantal onderwerpen voor je inzichtelijk maken.

Er is namelijk ook een enorme hoeveelheid informatie met weinig waarde, wij vatten met meest waardevolle dat we kennen voor je samen. Met die informatie kan je zelf aan de slag. Gaan ervaren dat jij het kunt. Echt. Begin klein, stapel succeservaringen op elkaar en je zult versteld staan van wat je kunt bereiken op lange termijn.

Het belangrijkste is, dat je bewust wordt van je keuzemogelijkheden. Op veel momenten kun je kiezen. Kiezen hoe jij je gedraagt, hoe jij je opstelt, hoe jij reageert. Kiezen dat je nu wel zelf initiatief neemt.

2. Leren zien waar je kansen liggen voor persoonlijke groei

Het is goed om te beseffen wat je wel en niet kunt veranderen. Door te omarmen wat onveranderbaar is, ontstaat ruimte. Ruimte om je schouders op te halen. ‘OK’ zijn met je eigenheid en eigenaardigheden. Vraag: Waar ga je niet meer tegen vechten?

Daarna kan je kiezen. Wat wil ik aan mezelf veranderen, hoe pak ik dat aan? Dit is wat Stephen Covey pro-activiteit noemt, Covey is zo ongeveer de vader van persoonlijk leiderschap. Een basishouding van verantwoordelijkheid. Weten dat jij alles doet wat je kunt doen. Eerlijk zijn naar jezelf, niet naar anderen wijzen.

Dat veel van jouw gedrag automatisch is, wil niet zeggen dat je het niet kunt veranderen.

Maak het concreet:
1. Waar sta ik nu
2. Waar wil ik naartoe
3. Wat is dan de eerste kleine, haalbare, gedragsverandering

Voorbeeld: 1. Ik ben te chaotisch. 2. Ik wil gestructureerd worden. 3. Ik koop een mooie jaaragenda en vul deze elke maandag in.

Dus: een simpele heldere stap, die je kunt waarmaken. Zo voorkom je ook dat je ontwikkeling gaat associëren met balen en mislukken. Leren is echt leuk! Maar misschien moet je het wel leuk voor jezelf maken door jezelf te belonen.

Neem contact op

3. Persoonlijke groei kost tijd

Groei is een proces, en processen kosten tijd. Doen we niks aan. Snel resultaat is vaak vluchtig. Dat noemen wij dieetgedrag. Teveel te snel willen en het dan niet volhouden. Dan ga je jojo-en. Afwisselend veel resultaat, en dan weer inkakken. Zonde.

Ik heb ooit een bekende gecoacht die weer actief wilde bodybuilden. (moet je van houden, maargoed). Voor hem hebben we een trainings- en voedingsschema gemaakt, en dat gefaseerd. Dus elke 2 maanden een kleine verandering. Steeds een klein schepje er bovenop.

Dit principe is eenvoudig, maar niet makkelijk. Eenvoud is echt moeilijk.

Faseer je droom. Wij hebben ook ambities met ons bedrijf. We willen dat Bokscoaching het beste trainingsbureau van Nederland, of misschien zelf Europa wordt. Dat redden we waarschijnlijk niet in een jaar.

Dus hebben we de rust en de tijd om te groeien. Gun jezelf dat ook. Gedragsverandering is echt heel moeilijk om jezelf aan te leren. Beter rustig en netjes dan te snel en te slordig. Net als boksen.

4. Persoonlijke groei hoeft niet alleen

Groeien kan heel goed in een groep, met gelijksoortige mensen of met een mentor. Veel ondernemers hebben een mastermind groepje. Of denk aan netwerkgroepen van young professionals. Dit is een kans om elkaar scherp te houden.

Een mentor is iemand die een paar stappen op je voor is. Of misschien mijlenver vooruit. Die in je gelooft en je cheerleader is en je challenger. Die vriendelijk maar ook direct kan zijn.

Door mensen in te schakelen voorkom je dat persoonlijke groei alleen van jouw wilskracht afhangt. In onze Teamtrainingen laten we mensen ook werken met Sparringpartners. Daarmee zet je jezelf klem en moet je wel.

Als jij het moeilijk vindt om je doelen scherp te houden, schakel anderen in. Zorg er dan voor dat je niet alleen ‘komt om te halen’ maar dat je ook iets brengt. Wees dankbaar.

Neem contact op

5. Persoonlijke groei vraagt bandbreedte

Je bandbreedte is je beschikbare hoeveelheid vloeibare intelligentie. Je bruikbare werkgeheugen zeg maar. Als dat vol zit met werk, drukte, onrust dan is groeien nauwelijks mogelijk. Bandbreedte moet je vaak vrijmaken door rust in te plannen. Op een plek te zijn waar je rust ervaart. Zoals de natuur. In een bos ben je veel reflectiever dan in de stad.

Plan daarom tijd in. Tijd voor bezinning. Je kunt niet tussen de chaos en de drukte door ‘even’ werken aan je persoonlijke groei.

Plan dit in. Als je niet plant, blijf je doen wat je deed en blijf je staan waar je staat. Omdat ons gedrag vastzit in patronen. Iets willen is nog geen verandering. Actie!

6. Je hebt uitdaging nodig

Zonder uitdaging groei je niet. Daarom heb je het nodig dat je een gezonde spanning hebt. Een vriend van ons zegt het heel mooi: “Het is comfortabel zijn met oncomfortabel zijn.”

Je heb challengers nodig, mensen die je prikkelen. Die direct zijn, en je durven vertellen waar het aan schort.

Je hebt ook cheerleaders nodig. Die je bekrachtigen, het met je eens zijn. Dat is fijn en goed, die houden het positief.

Een goeie coach kan dit beide. Zodat jij het zelf gaat doen, zelf gaat groeien. Pak je persoonlijk leiderschap!

Ga naar Coaching

We willen je graag helpen met Persoonlijke groei

Dat kan bij ons in een coaching traject. Dan gaan we ook doen, boksen, het bos in, informatie overdragen, maar ook jezelf (nog) beter leren kennen.

Persoonlijke groei is meer dan alleen meer kennis opdoen. Het is een basishouding ontwikkelen met een gezonde mate van vechtlust. Leren waar jouw verantwoordelijkheid ligt. Wij willen je graag helpen als jij wilt gaan voor goud!

[social_warfare buttons=”Facebook, LinkedIn, Twitter”]

Programma persoonlijke effectiviteit

We gaan vanaf oktober 2017 ook een Programma Persoonlijke Effectiviteit Draaien. Een 3 maanden traject met training, coaching en sparringpartners. Waarin je met gelijkgestemden werkt aan je eigen effectiviteit. Dit is een programma voor ondernemers, leiders en gedreven professionals die willen gaan voor goud.

Ga naar Programma

Waardevolle bronnen voor persoonlijke ontwikkeling

  • Een nieuwe sport beoefenen
  • Reizen naar een totaal andere cultuur
  • 2 uur per week alleen zijn in een bos met een pen en papier, een weekendretraite.
  • Trainingen en cursussen volgen. Dit kan heel betaalbaar via 4youngpeople.nl
  • Zoek een uitdagende coach
  • Lees onze blogs 😉
  • Boektitels: Straight Line Leadership | Gebruik je hersens | 7 eigenschappen van effectief leiderschap | Ons feilbare denken | De vrije wil bestaat niet | Meesterschap van Paul Donders