Straight Line leadership

Ok, heel eerlijk: ik heb het boek Straight Line Leadership gekocht omdat het er gewoon heel gaaf uitziet. Helemaal zwart, bladsnede zwart. En wij lezen ongeveer alles waar ‘leiderschap’ op staat.

Misschien ben je al ergens iets tegengekomen van de Straight line businessschool. Zij hebben een team businesscoaches in Nederland die mensen helpen om resultaat te bereiken. En wel in een rechte lijn, van nu naar je doel zonder afleiding.

Ik heb het boek gelezen en daaruit veel toegepast. Het is voor mij van waarde geweest. Daarom wil ik met deze review hier graag een stukje van die waarde doorgeven en jullie in contact brengen met een boeiend gedachtegoed.

Belangrijkste principes

Inner stance

Je inner stance is je mentale state, je mentale houding. “hoe je in het leven staat” zeg maar. Inner stance bepaalt je mindset.

We hebben allemaal een inner stance. Maar niet iedereen is zich daar bewust van. Zodra je beseft dat je onbewuste keuzes hebt gemaakt hierin, kun je opnieuw kiezen. Daarmee predikt Straight line leadership een hoge mate van maakbaarheid.

De term creëren wordt vaak gebruikt. Creëer je mentale state, creëer je leven. Een innerlijke houding is in hoge mate maakbaar, en daarmee het resultaat dat hieruit voortkomt.

Distincties

Distinctie is ongeveer een synoniem voor onderscheid. Hier komt de kracht en van Straight line leadership naar voren. Het gaat om kiezen welke inner stance je wilt hebben.

Maak het onderscheid tussen wat je wilt, en wat je dus niet wilt. De distincties helpen je om een helder onderscheid te maken en te kiezen. Het maakt je er van bewust dat je een keuze hebt.

Voorbeeld: Stoppen VS Stoppen met stoppen. Wat zou er gebeuren als je niet meer zou stoppen met sporten, plannen, feedback geven, gezond eten. Er zijn veel dingen waar mensen mee beginnen en weer mee stoppen.  Nog een mooie distinctie vind je in het voorbeeld hieronder.

Voorbeelden uit het boek straight line leadership

5 | Willen vs. Creëren
Pagina 36

“Straight Line mensen die voor zichzelf helder hebben wat ze willen, schakelen vervolgens direct over van willen naar creëren. Ze maken een keuze en starten met het ondernemen van actie. Cirkel- en zigzagmensen blijven hangen in iets heel graag willen of vallen daar uiteindelijk in terug. Ze komen nooit tot het daadwerkelijk creëren van wat ze willen.”

Hoofdstuk 1-5 kun je gratis downloaden op de site. Hoofdstuk 1-4 legt de basis, hoofdstuk 5 is de eerste distinctie. Je inner stance is een stuk krachtiger als je stopt met willen zonder actie. Ik ben zelf ook geen fan van de uitspraak: “Het is ook goed om wat te dromen over te hebben..”. Ik geloof dat jij jouw dromen met een reden hebt. Dat je die mag waarmaken. Dus: Niet dromen, maar actie. Creëren.

Voor veel ondernemers is dit een belangrijke sleutel tot resultaat. Stop met (nog meer) denken, kom in actie.

34 | Lief en aardig vs. Vriendelijk
Pagina 137

“De meeste effectieve mensen die ik in mijn leven heb ontmoet, waren direct, hoffelijk, genereus, zorgzaam en aan de andere kant ongelooflijk oorlijk tegen zichzelf en anderen. Ze zijn het toonbeeld van oprechtheid en vriendelijkheid. maar heel weinig van hen zijn gewoon aardig.”

Zo begint hoofdstuk 34. De titel alleen al is heel duidelijk. Er is een verschil tussen aardig en vriendelijk. Als ik écht vriendelijk ben, ben ik bereid iemand te confronteren. En dus ben ik niet lief maar wel heel behulpzaam. Wil je resultaat? Stop met lief doen en wees oprecht en direct waar dat moet.

straight Line leadership event sfeer beeld mandy van der put

Wat kan jij hebben aan het boek straight line leadership?

Dit boek helpt je om hard te zijn. Hard in de zin van resultaatgericht en hard voor jezelf. Dat is zeer waardevol. Veel mensen hebben te weinig de straight line manier van leven en denken. De focus ligt bij straight line in mijn beleving op hard. Dat is heel krachtig, maar ook wat eenzijdig. Wij maken met mensen vaak een schema. Een window met vier vlakken. Erboven staat hard links, en rechts zacht. De bovenste rij is “voor jezelf” en eronder “voor een ander”.

Dan krijg je de “karakter-kwadranten”. Met vier vlakken: Hard voor jezelf, zacht voor jezelf, hard voor een ander en zacht voor een ander. Het ideale karakter scoort op allen vier vlakken een 10 in termen van waarneembaar gedrag en dus resultaat. Dus niet: “Ik ben heel streng voor mezelf” zonder dat dit zichtbaar is voor de buitenwereld. Daarin zijn wij ook best wel straight line. Het gaat om gedragsverandering en dus resultaat.

Het boek straight line leadership helpt je vooral aan die harde kant. Hard zijn voor jezelf. Afrekenen met je smoesjes en gewoon gas geven. Het is meedogenloos eerlijk, vlijmscherp en verheldert waar je groeikansen liggen.

Het komt vaak voor dat mensen meer nodig hebben dat alleen dit harde. Maar onderzoeken waar angsten en patronen vandaan komen. Dus wat zit er achter je gedrag? Waaróm lukt het je niet? Wat heb jij nodig om je veilig te voelen? Mag je fouten maken van jezelf en waar komt dat vandaan? Welke familiepatronen resoneren door in jouw dagelijks functioneren?

Voor dit onderzoek is ook iets zachts nodig: empathie, mededogen, geweldloos communiceren en luisteren. Iemand die zonder oordeel naar je verhaal luistert en je desnoods even zielig laat zijn. Juist van daaruit komt verantwoordelijkheid voor eigen leven en resultaat. Een effectieve coach heeft zeker iets hards, maar ook iets milds in onze visie.

Deze diepere laag komt niet aan de orde bij straight line leadership. Daarmee: zeer waardevol en ook eenzijdig.

Positieve punten

 • Het is een heerlijke mentale schop onder je kont als je die nodig hebt
 • Het zijn korte, goed leesbare hoofdstukken die je direct kunt toepassen
 • Als je vervalt in denken, dromen, draaien en niet uitvoeren, is dit boek een sterke oplossing
 • Het legt de verantwoordelijkheid terug waar hij hoort: bij jezelf. en NIEMAND anders
 • Het maakt zichtbaar waar je keuzemogelijkheden liggen
 • Het is een prettig tegengeluid in alle softe en theoretische boeken die er zijn over (persoonlijk) leiderschap
 • Veel Straight line coaches hebben een sportachtergrond. Daar hebben wij zelf ook wel wat mee
 • Als laatste: het helpt, net als wij, mensen om hun echte potentieel te ontdekken en van daaruit te werken!

Mindere punten

 • Straight Line Leadership richt zich op een kleine doelgroep. Hoewel veel mensen baat zouden kunnen hebben bij SLL. Dit is onder andere zichtbaar in de tarieven. Die zijn zeer hoog, dat betekent dat er een grote groep mensen afvalt die wel gebaat zou zijn geweest bij hun methode.
 • Het is zeer gedrags- en resultaatgericht. Dat is fijn voor een doelgroep mensen die daar van houdt. Je zou kunnen zeggen dat het vaak wat kort door de bocht is. Ik verwacht dat de mensen van SLBS dit zelf grijnzend erkennen. Omdat “meer kennis niks voor je doet”. Dus: geen nuance, geen theoretische modellen: resultaat. In DISC termen: het is sterk gericht op type D mensen, Rood en resultaatgericht.
 • Er zijn mensen die meer nodig hebben dan een directe, resultaatgericht spiegel. Dit boek is geen oplossing voor dieperliggende psychologische vragen die je hebt.
 • Er is weinig balans in hard en zacht in dit boek. Het gaat vooral om hard.
 • €59,95 is best veel voor een boek. (Ik vermoed dat dit zeer bewust is, het is hun eerste filter..)

Wil je het boek bestellen? Dat kan HIER

Meer informatie over de Straight Line Businessschool vind je HIER

Leuk om te weten is dat er een keten sportscholen is in Nederland die gebaseerd is op dit gedachtegoed. Dit is The Power Community, KLIK HIER