Teamsamenwerking is de basis van resultaat

Teamsamenwerking is behoorlijk ingewikkeld gemaakt. Er is een enorm aanbod van trainingen, coaches, rollenspellen en testen. Er is enorm veel kennis ontwikkeld. En alles is waardevol. Wij willen samenwerking binnen een team weer eenvoudig maken. Want in de kern hebben alle modellen over teams dezelfde basis. Dit is onderzocht door Google in project Aristotle. Hierin geven zij de voorwaarden voor samenwerking weer. Het gaat om 5 basisvoorwaarden die vrij basaal zijn. Deze basis voorwaarden voor succesvol samenwerken vind je hieronder.

Dit zijn de goede samenwerking voorwaarden

1 Psychologische veiligheid

Kunnen we dingen zeggen of proberen zonder ons opgelaten te voelen? Durf je vragen te stellen? Veilige teams herken je eraan dat mensen fouten mogen maken. Waar fouten worden gezien als een logisch onderdeel van je werk doen, in plaats van een blunder. Goede samenwerking met collega’s vraagt om een gevoel van veiligheid voor iedereen. De CEO van Ikea zei ooit: “Alleen mensen die slapen maken geen fouten.”

Waar geen ruimte is voor proberen en experiment, stagneert innovatie en creativiteit.

2 Op elkaar kunnen rekenen

Leveren onze collega’s goed werk en op tijd? Worden afspraken helder gemaakt, en goed nagekomen? Als een team veilig is, is er ruimte voor feedback. Dan hoor je het ook als je steken laat vallen. Maar wel op een oprechte manier.

Op elkaar kunnen rekenen betekent dat iedereen weet dat hij kan loslaten wat er is afgesproken. Je weet dat het goed komt. Verbeteren samenwerking collega’s vraagt om wij-gevoel. We doen het samen, we hebben elkaar nodig, we kunnen op elkaar rekenen.

3 Structuur en helderheid

Kent iedereen zijn targets, taken en actiestappen? Als iedereen precies weet: Wie doet Wat en Wanneer? Is de grootste stap gezet. Als daarvoor een heldere Hoe bestaat, wordt samenwerken zoveel prettiger. In trainingen zeggen we ook altijd: Duidelijkheid is veiligheid. Transparantie is een belangrijke factor in succesvolle samenwerking.

Dit vraagt van de sociale en creatieve mensen (I en S in DISC) dat ze iets moeten doen wat niet vanzelf gaat. Het gaat om structureren van rollen en taken. Zo zijn er bedrijven waar Scrum, Agile heel goed werken. Samenwerken binnen een team vraagt om heldere afspraken. Dit gaat de D en C mensen van nature beter af.

4 Betekenis

Werken we aan iets dat raakt aan onze persoonlijke overtuiging? Dit overlapt met de factor zingeving in het model Drive. Mensen zetten de extra stap voor waar ze in geloven. Niet voor de baas maar voor de missie, de droom. Als je werkt aan iets wat je persoonlijk raakt, ben je veel meer gedreven en vol energie.

Dit vuur zie je veel terug in de zorg en het onderwijs. Hier werken veel mensen vanuit een drive die van binnenuit komt. Daarmee ligt meteen het gevaar op de loer, want wanneer stop je dan? En deze sociale types vinden die structuur kant vaak weer lastiger.

5 Impact

Geloven we invloed hebben? Als laatste, want als je heel gestructureerd en vol passie werkt aan iets wat geen effect heeft… Mensen willen voelen dat het ertoe doet. Samenwerking verloopt dus beter als er een resultaat zichtbaar is. Als een groep mensen merkt dat ze invloed hebben. Dit gaat dus niet om de gedrevenheid en zingeving, maar om invloed en resultaat.

Als we als ideaal hebben dat we de wereld een stukje mooier maken, moet dat ook zichtbaar en voelbaar zijn. Anders lekt de energie weg uit een team.

 

Wanneer teamsamenwerking niet lekker loopt

Dan gaat er zoveel energie verloren. Als mensen elkaar niet (meer) begrijpen, is samenwerken erg lastig. Soms is het efficiënter om even te stoppen met je werk. Stilstaan bij wat er gebeurt, op meta niveau kijken naar de situatie. We zijn vaak alleen geneigd om door te gaan met wat we doen. Hopen dat het vanzelf overgaat. Dat kost enorm veel. Veel energie, misschien gaan er zelfs goeie mensen weg. Investeren in teamsamenwerking is long term altijd rendabel. Maar wanneer is het raadzaam om daar in te investeren?

vragenlijst teamsamenwerking

– Kan je vragen stellen in de groep zonder gêne?
– Kan je kritisch naar jezelf zijn in de groep?
– Durf je om hulp vragen?
– Mag jij je fouten maken en toegeven zonder afgebrand te worden?
– Kan jij rekenen op je collega’s? In een training vragen we dan: Wie doet Wat Wanneer? Is dat helder?
– Is er structuur? En duidelijkheid over taken, rollen en verantwoordelijkheden?
– Heb je het idee dat jij je als mens en professional ontwikkelt?
– Draagt je werk bij aan iets dat overlap heeft met je persoonlijke waarden?
– Heb je werkelijk invloed? Heeft het team impact op wat er gebeurt?
– Krijgen jullie energie van je werk?

Als je 6 of meer vragen niet met volmondig met ‘Ja’ kunt beantwoorden. Is er iets nodig voor goede samenwerking met collega’s. wil je samenwerking in het team verbeteren, dan heb je soms een externe nodig. Daar willen wij je graag bij helpen op een (inter)actieve manier.

Neem contact op

 

Teamsamenwerking Bokscoaching zwolle teambuilding

Bokscoaching is resultaatgerichte training

Omdat samen boksen energie geeft. We zorgen dat je weggaat met concrete actiestappen. Van grote idealen naar helder, simpel en haalbaar. We betrekken verschillende breindelen bij onze team training. Daardoor blijft het leerrendement sterk hangen. We doen meer dan informatie overbrengen: We creëren een leerervaring. We geven huiswerk mee dat de mensen helpt om inzicht toe te passen. Want alleen nieuw gedrag leidt tot nieuw resultaat. Soms is het simpel: Als je mensen in beweging wilt brengen, zet je ze toch niet aan tafel?!