Wat is coachend leidinggeven?

Om het eenvoudig te maken, coachend leidinggeven is in de stijl van leidinggeven waarbij je de mens voor opzet. Dit klinkt logisch, misschien als een open deur, maar in de praktijk blijkt het niet altijd zo te werken.

Het gebeurt toch regelmatig dat we eerst kijken naar KPI’s is en organisatiedoelstellingen en de mens vervolgens als middel daarvoor willen inzetten.

Kijk alleen al naar de eigenlijk belachelijke term: human resources. Menselijke grondstof. Deze manier van denken is toch antiek? Geen enkel mens wil een nummer, of een grondstof zijn.

De meeste organisaties behandelen van mensen niet zo, maar waarom zou je deze afdeling dan nog human resources noemen? Waarom niet people facilitation?

Verschillende management onderzoekers hebben het al gezegd. Eerst de mens, dan het doel. Dit blijkt in de realiteit weinig echt zo te gebeuren.

Coachend leidinggeven gebeurt in de praktijk eigenlijk al best veel. Het gaat in basis om gelijkwaardigheid. Het betekent niet dat je niet meer delegeert maar dat je dit meer in overleg doet.

Kortom: coachend leidinggeven gaat om gelijkwaardigheid.

Maar waarom zou je coachen leiderschap gaan toepassen?

1. Omdat je dan niet meer mensen hoeft te motiveren

Klinkt dat mooi om waar te zijn? Op basis van verschillende wetenschappers op dit gebied durf ik gerust te stellen: je kunt mensen niet motiveren.

Je kunt alleen context creëren waarbinnen gemotiveerde mensen gemotiveerd blijven. Coachend leidinggeven is een manier waar in je een context creëert die gemotiveerde mensen niet ontmoedigd.

Dit heeft te maken met de hoeveelheid autonomie die competente mensen graag willen hebben. Iemand die goed is in zijn werk, mag je gerust de ruimte geven.

Als mensen zich gerespecteerd voelen door een leidinggevende, zullen zij hun motivatie behouden.

Als mensen ongemotiveerd binnenkomen heb je de klus om hun energiebron te vinden. Of simpelweg concluderen dat de selectie aan de voordeur beter moet.

Kortom: Coachend leiderschap is een factor die mensen gemotiveerd houdt.

coachend leiderschap filler motivatie

2. Omdat je de organisatie er beter van wordt als je goed bent voor je mensen

Eerlijk: coachend leiderschap vraagt geduld. Het is niet de meest efficiënt de vorm van mensen aansturen. In basis gaat het erom dat mensen zichzelf leren aansturen. Dit betekent dat je tijd en oprechte aandacht moet investeren.

Er is weinig zo schaars als echte, volledige en oprechte aandacht voor mensen. Coachend leiders doen dit, het is een investering. Je bouwt daarmee aan het persoonlijk leiderschap van je mensen.

Rigide leiderschap creëert volgers, coachend leiderschap creëert leiders.

Gelijkwaardigheid leidt tot verbinding, mogelijk zelfs op identiteit niveau. Mensen die in een organisatie werken waar ze zich gezien, gerespecteerd en gewaardeerd voelen zijn veel loyaler naar hun werkgever.

Loyaliteit is te zien op twee facetten één: inzet en ten tweede duurzame samenwerking.

Kortom: coachend leidinggeven is niet de meest efficiënte maar mogelijk wel de meest effectieve manier van leiderschap.

3. Omdat het 2019 is

Tijden veranderen, wensen van medewerkers veranderen ook. De categorie werknemers tot een jaar of 35 hebben andere behoeften dan de vorige generatie.

Volgens het boek van Daniel Pink: drive. Heeft deze generatie behoefte aan met name drie aspecten. Één is autonomie, de ruimte ervaren om zelf besluiten te kunnen nemen.

Twee is meesterschap: ergens heel erg goed in worden. Misschien wel de allerbeste. Dit geeft mensen écht een drive. Meesterschap is niet hetzelfde als bewijsdrang.

Ten derde is zingeving belangrijk. Dit zie je onder andere terug in het grote milieu bewustzijn en oog voor duurzaamheid bij jonge professionals.

En in de arbeidsmarkt van 2019 is het de kunst om competente mensen te vinden en aan je team te verbinden. Je zult mensen goed moeten behandelen anders bestaat het gevaar dat je goede professionals kwijt raakt.

Kortom: coachend leiderschap is passend voor de huidige tijdsgeest.

Wil je meer leren over LEIDERSCHAPSSTIJLEN, KLIK HIER

Ok, en nu?

Coachend leiderschap is niet persé een enorme paradigma shift, maar wel een shift in jouw denken als leider, manager. Daar willen we je graag bij helpen.

Veel managers denken: het is nou eenmaal zo. Mensen zijn lui, of ik ben nou eenmaal autoritair. Sorry, nee. dat is een fixed mindset. Mogen we jou daarmee helpen?

Want als jij je eigen denken kunt transformeren, kun je die effectieve coachend leider zijn die je wilt zijn!

Coaching in leiderschap

Wil jij groeien in leiderschap? Ga dan voor een (half)jaar traject leiderschapsontwikkeling bij één van onze senior coaches.

Training in uw bedrijf

Wij verzorgen trainingen en trajecten omtrent leiderschap voor uiteenlopende organisaties. Dit kan een combinatie zijn van training en coaching, online en face to face.

Partnerships

Wij leveren onderdelen van trajecten leiderschap samen met andere partijen. Denk aan ontwikkelbureau’s die ons inzetten als onderdeel van een traject.