Johari venster een heldere tool voor samenwerking

Johari venster

Het Johari venster is een krachtig middel om samenwerking te verbeteren. Omdat het eenvoudig maakt wat complex voelt. Een window is een bekende manier om iets inzichtelijk te maken. Maar wat is er zo goed aan het johari venster? Wat het onder andere laat zien, is dat feedback geven nooit een doel opzich is. Feedback geven is een middel. Het heeft als doel om de vrije ruimte, of ‘open ruimte’ te vergroten. Wij kiezen voor de term vrije ruimte omdat effectief samenwerken samengaat met een gevoel van vrijheid.

Hoe werkt het Johari venster?

Het Johari window, zoals het ook wel genoemd wordt heeft 4 ramen. Die ontstaan uit de 4 termen die erbuiten staan. BZ (Bekend aan jezelf) OZ (onbekend aan jezelf) BA (bekend aan de ander) OA (onbekend aan de ander). De vrije ruimte (of open ruimte) is bekend aan beide. Wat bekend is aan de ander en onbekend aan jezelf is jouw blinde vlek. Wat bekend is aan jezelf en niet bekend aan de ander noemen we privé persoon. Dan is er onbekend gebied. Tijdens Bokscoaching sessies ontstaat regelmatig dat je iets over jezelf ontdekt. Een bewustwording die voor de ander ook nieuw is.

Het doel van het johari venster is het verbeteren van samenwerking. Dat doe je door het vergroten van de ‘vrije ruimte’. Hiervoor zijn twee tools beschikbaar. Feedback: het verkleinen van de blinde vlek. Feedback is het teruggeven van een waarneming. Feedback houdt verband met zelfonthulling. Dat is de tool om de ‘privé persoon’ te verkleinen. Goede feedback en zelfonthulling vragen om een zekere mate van kwetsbaarheid. Met feedback vertel je ook iets over jezelf. Zelfonthulling bevat vaak (impliciete) feedback. Feedback geven? Daar kun je meer over lezen op deze pagina.

Kortom: Een grote vrije ruimte zorgt voor betere samenwerking. Feedback en zelfonthulling vergroten de vrije ruimte.

Neem contact op

Hoe gebruik je het Johari venster?

Om te verhelderen wat er nodig is in samenwerking.  Het maakt samenwerking grijpbaar en stuurbaar. Durven mensen feedback geven? Kunnen mensen kwetsbaar zijn? Als dat niet het geval is, kun je starten met afspraken maken over feedback. Het kan ook zijn dat er iets achter zit. Dit heeft te maken met psychologische veiligheid. Volgens Project Aristoteles de basis van Teamsamenwerking.

Als er niet goed wordt samengewerkt in groepen gaat dat ten koste van het resultaat. De relaties belemmeren dan het resultaat. Gezonde relaties op de werkvloer zorgen voor groei. De Johari matrix kan je helpen om actiestappen te formuleren. Bijvoorbeeld: “Elke teamvergadering reserveren we een kwartier om onderling zaken uit te spreken. Je geeft dan feedback en onthult iets over jezelf”

Wanneer zetten wij het Johari venster in?

Bij trainingen in teams en voor leidinggevenden. Het helpt mensen om te snappen hoe ze beter kunnen samenwerken. Het helpt leidinggevenden om te zien hoe ze betere samenwerking kunnen faciliteren. Voor leiders is hierin de voorbeeldfunctie erg belangrijk. Als ze willen dat het team gaat schitteren, hebben ze zelf kwetsbaar en duidelijk te zijn. Waar teams vastlopen is er een balansverstoring in hard en zacht. Hard is de zakelijke kant, en het feedback geven. Zacht is de menselijke kant, onthulling over iets persoonlijks.

Een praktijkvoorbeeld

Een team van een hulpverleningsinstantie heeft moeite met samenwerking. Ze bellen ons en we mogen met hen aan de slag. Ze geven aan dat ze feedback geven heel moeilijk vinden. Een zorgzaam team, 90% vrouw , waarbij de balans overslaat naar de zachte kant. Elkaar aanspreken gebeurt stamelend, voorzichtig en daardoor onduidelijk. En (on)duidelijk = (on)veilig.

Stap 1: Zelfonthulling. Dat is comfortabel voor dit type professional. Vertel waar jij behoefte aan hebt. Dat deelt iedereen met elkaar. Behoeften waren: Meer contact onderling, vragen willen krijgen over je werk, face to face communiceren.

Stap 2: Formuleer een feedbackvraag. Waar wil je, en mag je op aangesproken worden? “Ik wil graag dat je mij laat weten of mijn rapportages voldoen.” en: “Ik wil graag horen of ik duidelijk genoeg ben naar cliënten.”

Zo was een eerste opstap gemaakt naar feedback geven gezet. Dit is ingeleid door een fysieke sessie waarin het team heeft ervaren hoe feedback werkt. De verbinding maken tussen voelen en denken, tussen doen en praten. Zodat er hoofd-hart ‘alignment’ is om feedback te geven aan elkaar!

Bokscoaching als training voor samenwerking

Bokscoaching is een trainings- en coachingsmethodiek op basis van ervaringsleren. Door het driedimensionaal leren levert Bokscoaching resultaat. De verbinding tussen doen en denken, tussen ervaren en visualiseren maakt dat leerrendement impact heeft. We gebruiken vechtsport als leerinterventie voor gedragsverandering. Want alleen nieuwe inzichten leiden niet tot ander resultaat. Nieuw gedrag leidt tot nieuwe resultaten. Mogen we jou uitdagen? Neem gerust contact op.

[social_warfare buttons=”Facebook, LinkedIn, Twitter”]

Bokscoaching staat voor

  • Zorgvuldigheid en professionaliteit
  • Contact en plezier
  • Ervaringsleren op een energieke en speelse manier
  • Theoretische modellen en praktisch toepasbaar
  • Uitdaging op jouw niveau

Mogelijke thema’s

  • Balans
  • Vertrouwen & Contact
  • Psychologische veiligheid
  • Feedback en communicatie
  • Groepsdynamica, groepsdynamiek

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *